Isnin, 23 Februari 2015

Kes kemalangan meningkat, syarikat insurans rugi RM5.04 bilion

Peningkatan kes kemalangan di seluruh negara menyebabkan syarikat insurans menanggung kerugian RM5.04 bilion berdasarkan nilai tuntutan insurans motor pada tahun lalu.

Jumlah itu merangkumi RM13.8 juta pembayaran harian membabitkan lebih 25 syarikat insurans yang berdepan dengan pelbagai tuntutan daripada pelanggannya.

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Insurans Malaysia Datuk Syed Moheeb Syed Kamarulzaman berkata, mungkin ramai tidak sedar kebanyakan syarikat insurans menanggung kerugian berdasarkan tuntutan kemalangan yang semakin meningkat.

“Justeru, pelarasan kadar tarif premium insurans motor pada tahun ini adalah relevan bagi menyeimbangkan semula antara kerugian dan keuntungan syarikat,”katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.Syed Moheeb berkata, pelarasan di bawah Rangka Kerja Perlindungan Motor Baharu yang diperkenalkan pada 2012 itu menekankan kecekapan syarikat dalam menyediakan perlindungan bagi memastikan rakyat mampu membeli insurans pada premium berpatutan.

“Pelarasan diumumkan oleh BNM pada awal bulan ini, diguna pakai untuk polisi yang dibeli atau diperbaharui mulai semalam.“Pindaan berkenaan hanya terpakai bagi kereta persendirian, teksi awam dan bas ekspres, manakala kadar untuk jenis kenderaan lain tetap sama,” katanya.Beliau berkata, kesan kenaikan premium insurans kepada orang ramai dan perniagaan adalah kecil dan mungkin tidak akan dirasai.

“Berdasarkan kenyataan Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM), sebagai contoh, bagi perlindungan pihak ketiga, premium insurans bagi motosikal berkapasiti 110 cc mengalami kenaikan antara RM1 sehingga RM3.50 setiap tahun (maksimum 30 sen setiap bulan) dalam jangka masa empat tahun.

“Bagi kereta persendirian berkapasiti 1,400 cc, pelarasan premium antara RM6 sehingga RM34 setiap tahun (maksimum RM2.80 setiap bulan) dalam jangka masa sama, manakala bagi kenderaan perdagangan seperti teksi luar bandar dan bas, kesan daripada pelarasan premium terhadap penumpang kurang daripada 10 sen bagi setiap penumpang dan setiap perjalanan,